Svenska Läkaresällskapet, SLS
Svenska Läkaresällskapet, SLS
|
Svenska Läkaresällskapet/SLS
Svenska Läkaresällskapet (SLS) är sedan 1807 den svenska läkarkårens vetenskapliga organisation med syfte att främja forskning, utbildning och utveckling inom hälso- och sjukvård. Den ansvarar med stöd av en rad sektioner, för svenska läkares fortbildning. Den delar årligen ut över 20 miljoner kr till medicinsk forskning och arrangerar varje år den medicinska riksstämman. Den är en av Europas äldsta läkarorganisation. Läkaresällskapets organisation Högsta beslutande församling inom det svenska läkaresällskapet, fullmäktige, består av representanter för sektioner och lokala läkaresällskap som utses och möts en gång om året. SLS' verksamhet leds av en styrelse, nämnden, som består av 17 av fullmäktige valda ledamöter. Nämnden leds av en ordförande, vice ordförande, sekreterare, skattmästare och redaktör. Det administrativa arbetet sköts av ett kansli med en verkställande direktör. Kansliet är förlagt till läkaresällskapets hus på Klara Östra Kyrkogata 10 i Stockholm. Huset invigdes 1907 och är ritat av arkitekten Carl Westman. Läkaresällskapet har år 2002 drygt 20.000 ledamöter vilket motsvarar ungefär två tredjedelar av landets aktiva läkare. Ledamöterna är indelade i 62 sektioner från allergi- till åldersforskning. Sektionerna är i stort uppdelade efter läkarevetenskapliga inriktningar. Sektionerna har successivt vuxit i antal. Sektionerna har alltid föreslagit nämnden remissvar, ansvarat för riksstämmans vetenskapliga program och arrangerat egna vetenskapliga möten. En forskningsdelegation har under lång tid bedömt de ansökningar om forskningsstöd som kommer till SLS varje år. Nämnden har alltid beslutar om utdelning. Priskommittéer bedömer och föreslår nämnden mottagare av SLS' olika priser. Delegationen för Läkaresällskapets riksstämma har sedan länge ansvarat för samordningen av det vetenskapliga programmet och det praktiska arbetet i samband med den årligen återkommande riksstämman. Utbildningsdelegationen diskuterar och agerar i frågor som har med läkares fortbildning och specialistutbildning att göra. Flera läkarföreningar är knutna till SLS som associerade föreningar. Lokala läkaresällskap finns i Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Lund, Umeå, Uppsala och Örebro. Arkivet innehåller bl. a. en intressant samling om medicinsk etik. De många remissvaren är också av forskningsintresse. Arkivet ordnades och förtecknades t.o.m 1994 av Gunnilla Sondén. Därefter har Lars-Erik Hansen ordnat och förtecknat SLS:S arkiv, varvid en revidering av förteckningen inleddes, vilket avslutades 2002. År 2009 genomförde Mats Armando Nilsson ännu en revidering av arkivförteckningen. De ändringar som genomfördes finns dokumenterade tillsammans med arkivförteckningen från år 2009 (D3:5).
Andra arkiv med anknytning till SLS Svensk Anestesiologisk Förening (arkivnr 747). Svenska Infektionsläkarföreningen (arkivnr 722) Svensk Gastroenterologisk Förening (arkivnr 748) Svensk Neuropedriatisk Förening (arkivnr 749) Svensk förening för otorhinolaryngologi, Huvud- och Halskirurgi (arkivnr 716)
|
Svenska Läkaresällskapet, SLS
Handlingarnas tid
--
|
Huvudsaklig tid
--
|
Förvaras av regf institution
Okänt
|
Reproduktion tillgänglig
|
|
Omfång
|
Medlem 1.3
|
|
Anmärkning
OBS!
Svenska Läkaresällskapets fotografier är utlånade till kansliet för identifiering av personer 16/12 2014. Handlingarna åter till TAM-Arkiv senast 18/5 2015 om inget nytt kvitto skrivs.
Totalt 19 volymer, serie K1:1-19, ca 2 hyllmeter. Stod tidigare på 187.10.5-187.10.6
Se även utlåningskvitto.
/Melissa Rydquist
|
Svenska Läkaresällskapet, SLS