SVERIGES INGENJÖRER / 713
Sveriges Ingenjörers historia kan räkna sitt äldsta ursprung till en kamratsammanslutning vid Teknologiska institutet (föregångare till KTH) 1855, som 1861 bildade en förening med namnet U.V.S (Utilitatis Veritalisque Societas). Efter flera namnbyten och fusioner blir så namnet 1887 Svenska Teknologföreningen (STF). Med STF:s organisation följde en rad fackavdelningar som skulle karaktärisera föreningen.
Under 1940-talet följde en strid mellan STF och s.k. yngreföreningar som ville organisera sig fackligt. STF var inte intresserat av en sådan verksamhet utan ville vara en intresseförening. 1954 bildades Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) som facklig organisation, samtidigt som STF och CF gjorde en arbetsfördelning som representanter för respektive verksamhetsområden (yrkesintressen och fack) och skapade sinsemellan en gemensam organisation med primärorganisationer som ersatte STF:s gamla fackavdelningar.
En akut ekonomisk kris för STF 1973 ledde fram till en fusion 1974 – CF-STF. 1981 upphörde också STF-delen av namnet. CF växte kraftigt inom den enskilda sektorn (80%). 2007 genomfördes en ny fusion med det mindre Ingenjörsförbundet till det nya namnet Sveriges Ingenjörer.
Organisation
Det högsta beslutande organet är fullmäktige som har årliga sammanträden. Fullmäktige fastställer förbundets stadgar och valordning samt lägger ut vision, mål och policyer. Det beslutar om verksamhetsinriktning, budget, medlemsavgifter och förslag från medlemmar och förbundsstyrelse. Det utser också ordförande och förbundsstyrelse. Fullmäktigeval sker vart fjärde år.
Lokalavdelningar finns på arbetsplatser, företag m.m. med kontaktpersoner som formellt utses av förbundet. Förbundens 21 distrikt fungerar som en länk mellan medlemmar och den centrala organisationen. Yrkesföreningar är en fortsättning på traditionen från fackavdelningar och primärorganisationer.
Arkivbeskrivning
Förbundet Sveriges Ingenjörer består av den aktiva arkivbildaren Sveriges Ingenjörer (motsvarar f.d. CF samt Ingenjörsförbundet fr.o.m. fusionen 2007) samt de helt historiska arkivbildarna STF och Ingenjörsförbundet (för de två senare arkiven se respektive arkivbildare). I och med det faktum att Sveriges Ingenjörer är en direkt fortsättning på CF och att fusionen med Ingenjörsförbundet hade karaktären av att vara en inkorporation med ett namnbyte, tillämpas här en gemensam arkivbildare för både det som var det gamla CF och det nya Sveriges Ingenjörer. Sveriges Ingenjörers arkiv omfattar tiden från 1940-talet och framåt och kan framför allt under ett övergångsskede till fusionen mellan CF och STF även innehålla material från STF. Den historiska serien (F 11a) innehåller även tidigare STF-material (bl.a. K.A.Frömans anteckningar till STF:s historia och därmed också Sveriges Ingenjörers). Viktigaste handlingstyper är i huvudsak, protokoll och ämnesordnade handlingar med medlemsärenden som den klart största serien i hela arkivet. Arkivet var vid överlämnandet till TAM 2009 delvis ordnat och förtecknat i december 1994 med det allmänna arkivschemat och förbundets egen arkivbildningsplan som grund (arkivarie var Sten Leander). Då det oförtecknade materialet var så omfattande uppstod en ny förteckning som i stort bygger på den gamla seriestrukturen, men som har utvidgats med nya serier. Serier som fanns i den gamla har inte hittats i det som levererats till TAM och har inte heller kunnat spårats på Ingenjörshuset (framför allt saknas fotografiserien och äldre undervisningsmaterial).
Peter Wattman
arkivarie, mars 2011
Andra arkivbildare med koppling till Sveriges Ingenjörer Wändell Agneta, arkivnr 756, kommunikationschef på Sveriges Ingenjörer 2002-2009.
|