TJÄNSTEMÄNNENS CENTRALORGANISATION/TCO nr. 3
1 Organisation
1.1 TCOs bildande Tjänstemännens Centralorganisation, med förkortningen TCO, bildades den 11 juni 1944. Detta skedde genom en sammanslagning av De Anställdas Centralorganisation (DACO), bildad 1931, och "gamla" Tjänstemännens Centralorganisation (Tco) bildad 1937. Den senare var en sammanslutning av förbund/föreningar inom den offentliga sektorn, den förra av förbund/föreningar inom den privata sektorn. Den nybildade organisationens uppgift var enligt stadgarna "att utöva den centrala ledningen av tjänstemannarörelsen samt att tillvarataga tjänstemannagruppernas samfällda ekonomiska och sociala intressen".
Vid årsskiftet 1944/45 var 38 organisationer med c:a 180 000 medlemmar anslutna till TCO. Antalet medlemsförbund ökade därefter fram till omkring 1950 innan en kraftig organisationsrationalisering nedbringade antalet (1999 18 st.). En förteckning över samtliga förbund som ingått i TCO återfinns i bilaga 2.
1.2 Regional och lokal organisation. Studerandeföreningar På regional/lokal nivå bildades från och med 1944 TCO-kommittéer. Dessa omfattade en eller flera kommuner. 1976 avskaffades kommittéerna och ersattes med distrikt, ett i varje län. Möjlighet fanns dock att, efter samråd med TCO:s styrelse inrätta lokala TCO-avdelningar eller TCO-delegationer. 1978 fanns ett hundratal sådana. Distriktsorganisationen avskaffades 1995, men lokala enheter finns fortfarande.
En förteckning över TCO-kommittéerna återfinns i bil. 3. Handlingar från ett stort antal samlades in av TCO i samband med upphörandet och överfördes till TAM-Arkiv. De kan i en framtid komma att överföras till regionala/lokala folkrörelsearkiv. TCO-kommittéerna är egna arkivbildare och har inte förtecknats tillsammans med TCO:s arkiv.
För distriktens vidkommande har endast Stockholmsdistriktets handlingar överförts till TAM-Arkiv. Någon detaljerad bild över tillståndet för övriga distrikt finns inte. Vissa har överförts till närmaste folkrörelsearkiv.
Ytterligare en regional organisation var studerandeföreningarna. Dessa inrättades på försök 1981 på högskoleorterna. 1985 permanentades denna verksamhet. På riksplanet inrättades dels TCO:s Studeranderåd som ett samverkansorgan för TCO och dess medlemsförbund, dels TCO:s Studerandeföreningars Samorganisation (SAMO) som ett samarbetsorgan för de enskilda studerandeföreningarna. Handlingarna från samverkansorganen ingår i TCO:s arkiv under serie F 30. De regionala Studerandeföreningarna är egna arkivbildare och har inte förtecknats med TCO.
1.3 Beslutande och beredande organ TCO:s högsta beslutande organ är kongressen, där förbunden representeras i förhållande till sitt medlemsantal. Mellan kongresserna utövas ledningen av styrelsen. Under åren 1946-1995 fanns även ett representantskap som sammanträdde årligen. Åren 1944-46 hade styrelsen ett särskilt arbetsutskott(AU).
För beredning av styrelseärenden och/eller för andra ändamål har det funnits en lång rad mer eller mindre varaktiga organ (nämnder, råd, kommittéer etc.). En förteckning över dessa organ, som haft stor betydelse för arkivbildningen, finns på sid. 4 f.
Det har varit svårt att dra en klar gräns huruvida vissa av de beredande organen är egna arkivbildare eller inte. Under åren 1944-67 fanns t.ex. en särskild Statstjänstemannasektion inom TCO, benämnd TCO-S. Denna hade egna stadgar och egen styrelse, men var inte någon egen juridisk person. Dess verksamhet bedrevs av TCO:s kansli och den har inte betraktats som en egen arkivbildare. Fram till 1984/85 sköttes bokföringen av TCO:s ekonomienhet. 1967 avskiljdes emellertid TCO-S både organisatoriskt och kanslimässigt från TCO till en egen organisation med samma namn. Ur proveniensmässig synvinkel blev TCO-S då också en egen arkivbildare och har förtecknats separat; arkivförteckning nr. 4. Handlingar från period-en 1944-67 har emellertid överförts från TCO till TCO-S arkiv. Förmodligen skedde detta då TCO-S blev en egen arkivbildare. De har förtecknats ihop med TCO-S arkiv efter 1967 och inte förts över till TCO:s arkiv, där de proveniensmässigt hör hemma.
Samma sak gäller också om följande organ: · Studerandeföreningarnas Samorganisation · TCO:s kommunaltjänstemannakommitté TCO-K · TCO:s skolledarfederation.
1.4 Ordförande och kansli Under perioden 1944-67 leddes kansliet av en direktör. Sistnämnda år beslöts att dra in direk-törstjänsten och ersätta denna med en heltidsanställd styrelseordförande. Innehavare av direk-törstjänsten var 1944-60 Valter Åman och 1960-67 Otto Nordenskiöld.
TCO:s ordförande har varit: Ruben Wagnsson 1944-47 Harald Adamsson 1947-60 Filip Anger (t.f.) 1960-61 Otto Nordenskiöld 1961-70 Lennart Bodström 1970-82 Björn Rosengren 1982-94 Inger Ohlsson 1994-99 Sture Nordh 1999-2011 Eva Nordmark 2011-
Några av TCO:s ordförande har efterlämnat personliga handlingar, vilka inte har förtecknats tillsammans med TCO:s arkiv. Detta gäller Otto Nordenskiöld, Lennart Bodström, Björn Rosengren och Sture Nordh. Personliga handlingar finns också från två handläggare; Jaan Kolk (kanslichef) och Stig Gustafsson (jurist). De senare har förtecknats ihop med TCO under serie E 7. Vid uppdateringen av arkivförteckningen som gjordes 2004 har även handlingar från Jan-Erik Nyberg tillförts denna serie samt "ordförandens korrespondens" som tidigare låg i serie E6 Övrig korrespondens.
TCO:s centrala kansli är sedan begynnelsen beläget i Stockholm. I samband med distriktsorg-anisationens tillkomst 1976 (se 1.2 ovan) inrättades på vissa större orter regionskanslier. I den mån handlingar finns från dessa kanslier har de överförts till TCO:s centrala arkiv och för-tecknats ihop med TCO. Det kan dock inte uteslutas att handlingar också överförts till folkrörelse-/föreningsarkiv.
Till regionkanslierna knöts från 1971 de s.k. studerandeombudsmännen (från början be-nämnda kårortsombudsmän). I samband med distriktsorganisationens nedläggning skedde också en bantning av den regionala kansliorganisationen.
TCO har sedan starten 1944 undergått en rad större och mindre omorganisationer och förändringar. Huvuddragen framgår av bilaga 1.
TCO har också ägt eller varit delägare eller intressent i tre stycken kurs- och konferensanläggningar. Dessa tre; Bergendal, Gällöfsta och Foresta, är egna arkivbildare och ingår följaktligen inte i TCO:s arkiv.
1.5 Tidskrift TCO utgav från 1947 tidskriften Tjänstemannarörelsen, från 1955 namnändrad till TCO-tidningen. Därtill har TCO givit ut tre specialtidskrifter; "Sagt och Gjort" från 1980 (till medlemmar i studerandeföreningar), "Datayrket" från 1988 och "Perspektiv" från 1977.
1.6 Litteratur · Tommy Nilsson: Från kamratföreningar till facklig rörelse. De svenska tjänstemännens organisationsutveckling 1900-1980 (Lund 1985). · Per Sandberg: Tjänstemannarörelsen. Uppkomst och utveckling (Stockholm 1969). · Thord Wallén: Bakom dokumenten. Femtio år av visioner och verklighet (Stockholm 1985). · Thord Wallén: Suveränitet och samverkan. Några viktiga drag i TCO:s organisationsutveckling (Stockholm 1989). · TCO 60 år. 1944-2004 (Stockholm 2004).
· Uno Westerlund. En glansfull framtid. Ur TCO:s historia 1944-2010 (Stockholm 2011).
2 Arkivet
Vissa upplysningar om arkivet har lämnats i föregående del.
Förutsättningarna för det ordnings- och förteckningsarbete som nu (år 2000) avslutats kan i korthet beskrivas på följande sätt. Ett äldre bestånd av handlingar var tidigare förtecknat enligt ett sakområdes-/dossiersystem, vilket bl.a. innebar att diarieförda handlingar splittrades upp. Vidare blev den arkivbildningsplan som TCO:s kansliledning fastställde 1987 endast partiellt implementerad. Leveranserna från TCO:s centralarkiv har varit mer eller mindre ostrukturerade och endast omfattat en mindre del av de handlingar som producerats eller inkommit till TCO. De enskilda handläggarna kom i stället att leverera material från "sitt eget område" direkt till TAM-Arkiv. Till följd av de nämnda och andra omständigheter måste informationsförlusterna inom vissa områden bedömas som betydande.
Den uppgift som nu slutförts har således bestått i 1) att bryta upp det tidigare förtecknade beståndet för att - utifrån allmänna arkivschemat - integrera detta med nyare material; 2) att gå igenom stora mängder "personrelaterat material" och foga samman detta med föregående till adekvata och överskådliga serier. Följaktligen är F serierna konstruerade och bygger på olika "sakområden", vilka inte har mycket gemensamt med den aktuella organisationen av TCO:s kansli.
År 2011 förtecknades de handlingar som sporadiskt levererats till arkivet efter det förra förteckningsarbetet. Förändringar i TCO:s organisation och arbetssätt har pågått även under 2000-talet: många av beredningsorgan, informationskanaler o.dyl. har lagts ner eller bytt namn, medan några nya har tillkommit. Diarium har avskaffats med undantag för yttranden. Dock har inte strukturen i arkivschemat ändrats och nya handlingar har inordnats i de serier där de har en logisk koppling till.
Några vägledande kommentarer vid återsökning av information är följande:
· Det är ofta nödvändigt att gå igenom flera serier för att få en heltäckande bild av vilka handlingar och/eller akter som återfinns i arkivet.
· Serien F 1 a (Diarieförda handlingar) omfattar både diarieförda och dossierlagda handlingar. Serien har byggts upp kring dossierer(sakområden) enligt TCO:s dossierplan. Under vissa perioder har handlingar endast dossierlagts och inte erhållit något diarienummer. Av praktiska skäl har handlingarna förts samman till en serie. En förteckning över dossierernas innehåll återfinns i anslutning till serie F 1 a.
· Diarieförda handlingar har så långt det varit möjligt samlats i serie F 1 a. Undantag förekommer emellertid och handlingar och akter som inte återfinns i F 1 a kan mycket väl finnas i den serie som täcker akternas sakområde.
· Yttranden återfinns dels i en egen serie (B13) och dels bland de diarieförda handlingarna. Handlingar rörande ej besvarade remisser har en egen serie, F1c.
· Protokoll och/eller minnesanteckningar från beredningsorgan, kommittéer o. dyl. återfinns fram till 1973 tillsammans med styrelseprotokollen (serie A 3 a). Efter 1973 har de förts samman med övriga handlingar inom samma sakområde. Handlingar tillhörande ett sak-område har då lagts i en serie (t.ex. F 13 a Handlingar rörande utbildning; allmän serie) och protokoll och/eller minnesanteckningar från beredningsorgan i en annan (t.ex. F 13 b Handlingar rörande TCO:s utbildningskommitté/Utbildningsnämnd). För tiden efter 1973 finns luckor och protokollen/minnesanteckningar från flera beredningsorgan är inte original.
· Ordföranderådets handlingar från 2003 återfinns i A3c.
· Eftersom den ursprungliga strukturen inte gått att återställa har F-serierna mycket blivit långa och snåriga. Därför bör de som vill ta del av TCO:s arkiv läsa igenom innehållsförteckning och serier noggrant om de vill få ut så mycket information som möjligt.
Då arkivbildningen i betydande utsträckning utgått från beredningsorgan följer här en uppställning, där de olika organen kopplats till vederbörande serie i arkivet. Uppställningen är uppdelad i två avdelningar, före respektive efter 1990. 1990 skedde nämligen en radikalt förändrad organisation. Mer om detta i bilaga 1.
1944-1989 Organ Verksamhetstid Serie i arkivet TCO Borgensring 1943-1981 A 3 a, F 27cc Föreningen TCO:s Garantifond 1944-1955 A 3 a TCO:s statstjänstemannasektion/TCO-S 1944-1967 A 3 a, Ö 3* TCO:s militärkartell 1947 A 3 a TCO:s ingenjörsråd/ingenjörs- och naturvetarrådet 1949-1979 A 3 a, F 4 c TCO:s kommunaltjänstemannakommitté/TCO-K 1951-1976 A 3 a ** TCO:s privattjänstemannakommitté/TCO-P 1953- A 3 a, F 23 TCO:s statistiknämnd 1954- A 3 a, F 22 b TCO:s arbetsledarråd 1956- A 3 a, F 35 TCO:s lärarråd/skolpersonalråd 1956-1989 A 3 a, F 13 e TCO:s uppfinnarkommitté 1957- A 3 a, F 5 b TCO:s arbetsledarråds maskinbefälssektion 1958- A 3 a Statsverkens Ingenjörsstämma 1960-1967 A 3 a TCO7-kommittén 1961-1968 A 3 a, F 25 d TCO:s nämnd för kvinnofrågor/nämnden för jämställdhet 1962-1989 A 3 a, F 20 d TCO:s utbildningsnämnd 1963-1989 F 13 b TCO:s skolledarfederation 1966-1989 A 3 a, F 15 TCO:s kommitté för stats- och kommunal- tjänstemän/TCO-KS 1967- A 3 a TCO:s sociala yrkesråd 1970-1976 A 3 a, F 6 g TCO:s arbetsmiljönämnd/AMT 1971-1989 A 3 a, F 10 b TCO:s studieråd för högre facklig utbildning 1971-1976 A 3 a, F 31 c TCO:s kulturkommitté/Nämnden för kulturfrågor 1971-1989 F 16 b TCO:s kulturfond 1972- F 16 d TCO:s nämnd för internationella frågor 1973-1989 F 33 b TCO:s arbetsgrupp för värnpliktsfrågor 1975- F 6 j TCO:s arbetsgrupp för invandrarfrågor 1975-1982 F 6 k TCO:s samarbetskommitté för demokrati på arbetsplatsen/SAMKO 1969-1989 F 12 c TCO:s studieorganisatörsgrupp/SO 1975-1989 F 31 e TCO:s socialpolitiska råd 1976-1982 F 6 b TCO:s nämnd för facklig utbildning/FUN 1976-1989 F 31 b TCO:s nämnd för samhällsekonomiska frågor 1977-1989 F 3 a TCO:s forskningsnämnd 1977-1982 F 14 d TCO:s centrala planeringsråd/CPR 1977-1985 F 27 ac TCO:s nämnd för skolinformation och studerandefrågor 1977-1989 F 30 b TCO:s Tekniska nämnd/Teknik- och forskningsnämnden 1982-1983 F 4 d - F 4 e TCO:s Studerandeföreningars Samorganisation/SAMO 1982- F 30 g TCO:s Socialpolitiska nämnd 1983-1989 F 6 c TCO:s nämnd för näringspolitiska frågor 1983-1989 F 4 b TCO:s nämnd för arbetsmarknads- och sysselsättningsfrågor/NARB 1984-1989 F 8 f TCO:s nämnd för distriktsfrågor 1984-1989 F 27 ab TCO:s nämnd för datafrågor 1985-1989 F 11 b TCO:s studeranderåd 1985-1989 F 30 f TCO:s nämnd för chefs- och ledningsfrågor 1986-1989 F 26 a TCO:s juristgrupp/TCO-J 1987- F 32 b
Anm. * TCO-S har en egen arkivförteckning, nr. 4 ** TCO:s kommunaltjänstemannakommitté/TCO-K är inte förtecknat. Det har arkivnummer 492.
1990-1995 Programberedning etc. Verksamhetstid Serie i arkivet Inflytande och kompetensutveckling 1990-1995 F 12 d Produktivitet och konkurrensförmåga 1990- F 4 g Välfärdssamhällets framtid 1990- F 3 f Organisations- och rekryteringsfrågor/ORK 1990-1992 F 25 b Jämställdhetsfrågor 1990-1991 F 20 e Europafrågor 1990- TCO:s råd för samhällsekonomi och arbetsmarknad 1990- F 3 g TCO:s råd för social- och välfärdspolitik 1990- F 6 h TCO:s råd för arbetsliv och utbildning 1990- F 8 h TCO:s nämnd för kultur- och mediafrågor 1990- F 16 c Nämnden för internationella frågor 1990- F 33 b Tjänstemannarörelsens Utbildningsråd/TUR 1990- F 31 d TCO:s jurisgrupp/TCO-J 1990- F 32 b TCO:s Studeranderåd 1990- F 30 f TCO:s styrgrupp för arbetsskadeenheten 1990- F 10 c Centrala styrgruppen för TCO:s samlade studerandeverksamhet 1990- F 30 d Samrådsgruppen för TCO:s studerandeverksamhet 1990- F 30 c TCO:s jämställdhetsråd 1991- F 20 f TCO:s EG-råd 1991- F 34 b
En uppdatering av arkivförteckningen gjordes 2004. Under arbetet gjordes inga stora förändringar i serieindelningen utan befintliga serier byggdes på med nytt material som placerades på K9 hylla 4 till K10 hylla 2.
Bilaga 1
Kansliets organisation
Den första större omorganisationen av TCO:s kansli skedde 1953. Organisationsplanen fick då följande utseende:
1957 skiljdes direktörsbefattningen från sekretariatet, vars chef i stället blev en förste sekre-terare. Samma år slogs också press- och informationsavdelningarna samman till en gemensam enhet benämnd informationsavdelningen. 1958 anställdes en jurist, som organisatoriskt knöts till sekretariatet.
Under 1966-69 skedde flera mindre ändringar av organisationsplanen. 1967 blev TCO:s Statstjänstemannasektion (TCO-S) en egen organisation och berörd personal på stats- och kommunaltjänstemannaavdelningen övergick då till den nya organisationen. Därmed upp-hörde stats- och kommunaltjänstemannaavdelningen. 1968 inrättades en särskild arkivenhet på TCO-skolan Bergendal i Sollentuna och 1969 ersattes utredningsavdelningen med en utbildnings- och yrkesavdelning (elevkontakter, facklig utbildning, forskning, kulturpolitik, studiesociala frågor, utbildningspolitik och yrkesfrågor).
1975 skedde en större omorganisation. Flera av informationsavdelningens ansvarsområden fördes samman med sekretariatet till en administrativ avdelning (sekretariatet upphörde). Den administrativa avdelningen fick då hand om administration, bibliotek, arkiv, information, lokal och regional verksamhet, organisationsfrågor, TCO-skolan Bergendal och TCO-tidningen. Återstoden av informationsavdelningen ombildades till en allmän avdelning med ansvar för arbetsmiljö, arbetsrättsliga frågor, familjepolitik, företagsdemokrati och inter-nationella frågor. Redan 1979 delades emellertid den administrativa avdelningen i två. En ekonomiavdelning med ansvar för budget- och ekonomifrågor, kassa, intendentur och för-valtning och en statistikavdelning med ansvar för medlemsstatistik.
Denna organisation kom i allt väsentligt att bestå till 1983. Då omorganiserades kansliet enligt följande schema:
På den samhällspolitiska avdelningen organiserades särskilda arbetslag med olika ansvars-områden (SAMS, FRIDA, INFRA, A-LAGET, UFO och KOR).
1984 sammanfördes arkivet med SIF:s kontorsmuseum till föreningen Tjänstemannarörelsens Arkiv och Museum (TAM). Därmed upphörde arkivenheten och TCO:s arkivråd. Samma år knöts en särskild arbetsskadeenhet till sekretariatet och områdena kontakt och rekrytering överfördes från sekretariatet till informationsavdelningen. 1987-90 utgjorde de regionala fråg-orna en egen avdelning. Sistnämnda år överfördes de till den samhällspolitiska avdelningen.
Nästa större omorganisation skedde 1990/91. Förutom kansliet ändrades då även besluts- och beredningsorganens sammansättning. I stället för nämnder och råd bildades programberedningar. Avsikten var att skapa en mer decentraliserad beslutsstruktur med större flexibilitet genom att låta kansliorganisationen följa beredningsorganens organisation.
De nya programberedningarna respektive kansliorganisationen såg ut som följer:
Programberedning: 1. Inflytande och kompetens 2. Produktivitet och konkurrensförmåga 3. Välfärdssamhällets framtid 4. Organisations- och rekryteringsfrågor (upphörde 1992) 5. Jämställdhetsfrågor 6. Europafrågor 7. Rådet för samhällsekonomi och arbetsmarknad 8. Rådet för social- och välfärdspolitik 9. Rådet för arbetsliv och utbildning Kansliorganisation: 1. Verksamhetsledning 2. Internationell enhet 3. Samhällspolitisk enhet 4. Arbetslivsenhet 5. EG-samordning 6. Regional verksamhet 7. Information och rekrytering 8. Facklig utbildning 9. TCO-tidningen 10. Administrativa avdelningen
Dessutom fanns följande fasta organ, varav en del fanns i föregående organisationen: 1. Jämställdhetsrådet 2. EG-rådet 3. Nämnden för kultur- och mediafrågor 4. Nämnden för internationella frågor 5. TCO:s fackliga utbildningsråd 6. TCO:s juristgrupp 7. Studeranderådet 8. Styrgruppen för arbetsskadeenheten 9. Styrgruppen för TCO:s samlade studerandeverksamhet
1992 överfördes större delen av kursverksamheten till det av TCO ägda Ledarinstitutet.
Redan 1993 fattades beslut om en ny större förändring av kansliorganisationen. Detta skedde i samband med en översynsutredning som bl.a. inbegrep TCO:s relationer till medlemsförbunden. I omorganisationen inbegreps också beredningsorganen. Resultatet blev att programberedningarna försvann och ersattes av mer eller mindre löst sammansatta arbetsgrupper 1995. Dessa inrättades vartefter olika projekt startades/upphörde. Den nya kansliorganisationen sjösattes 1995 och såg ut på följande sätt:
1996 avskiljdes pressinformationen som en särskild enhet inom informationsavdelningen.
Bilaga 2
Till TCO anslutna organisationer 1944-
Organisation Ansluten år Apoteksteknikerförbundet 1954 Arbetsförmedlingstjänstemännens Riksförbund 1944-1949 Automobilbesiktningsmännens Förening 1944-1940 Centrala Statsförvaltningens Tjänstemannaförbund 1944-1969 Civilmilitära Tjänstemannaförbundet 1947-1953 Doktoranders och Forskares Förbund 1994 Domänverkets Kontorspersonals Förening 1944-1946 Fyrpersonalens Förening 1944-1956 Föreningen Kvinnor i Statens Tjänst 1944-1953 Försvarets Civila Tjänstemannaförbund 1944 Försvarsväsendets Underbefälsförbund 1944-1980 Försäkringstjänstemannaförbundet 1944 Handelstjänstemannaförbundet 1944 Kontrollassistenternas Riksförening 1947-1968 Kvinnliga Telefontjänstemannaföreningarnas Centralförening 1944-1962 Lotsförbundet 1944-1960 Lärarförbundet 1991 Musiklärarnas Riksförbund 1947-1953 Officerarnas Riksförbund 1981-1995 Personalföreningen vid Statens Vattenfallsverk 1944-1969 Posttjänstemännens Förening 1975-1983 Postverkets Kansli- och Kontorsbiträdeskårers Centralorganisation 1944-1969 Slöjd- och Yrkeslärarnas Riksförbund 1947-1948 Statstjänstemannaförbundet/ST 1969- Svensk Sjuksköterskeförening 1946-1965 Svenska Bankmannaförbundet 1944 Svenska Barnmorskeförbundet 1951-1957 Svenska Dövstumlärarsällskapet 1944-1965 Svenska Facklärarförbundet 1948-1990 Svenska Folkhögskolans Lärarförening 1948 Svenska Gymnastiklärarsällskapet 1947-1957 Svenska Hälso- och Sjukvårdens Tjänstemannaförbund 1965 Svenska Industritjänstemannaförbundet 1944 Svenska Journalistföreningen 1947 Svenska Järnvägarnas Kontorspersonal- och Arbetsledareförbund 1944-1966 Svenska Lantbrukstjänstemannaförbundet 1949
Svenska Maskinbefälsförbundet 1944-1979 Svenska Polisförbundet 1944 Svenska Sinnessjukhusens Förmansförening 1944-1948 Svenska Sinnesslöskolornas Lärarförbund 1947-1948 Svenska Skolkökslärarinnornas Förening 1947-1948 Svenska Stewardföreningen 1944-1970 Svenska Tandsköterske-Förbundet 1945-1957 Svenska Tandteknikerförbundet 1951-1957 Svenska Teaterförbundets Fackorganisation 1944 Svenska Teletjänstemännens Förening 1969-1971 Svenska Tullmannaförbundet 1944-1980 Svenska Tulltjänstemannaförbundet 1980 Svenska Underofficersförbundet 1944-1980 Sveriges Allmänna Folkskollärarförening 1944-1947 Sveriges Allmänna Lantbrukstjänstemannaförbund 1944-1947 Sveriges Allmänna Organist- och Kantorsförening 1944-1967 Sveriges Allmänna Tulltjänstemannaförbund 1975-1980 Sveriges Arbetsledareförbund 1944-1967, 1970-1979, 1985-1998 Sveriges Fartygsbefälsförening 1944-1986 Sveriges Folkskollärarförbund 1944-1963 Sveriges Folkskollärarinneförbund 1947-1963 Sveriges Grafiska Faktorsförbund 1944-1967 Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund 1944 Sveriges Lärarförbund 1963-1990 Sveriges Sinnessjukhus Arbetsledareförbund 1944-1949 Sveriges Slöjdlärarinneförening 1947-1948 Sveriges Småskollärarinneförbund 1944-1967 Sveriges Socialtjänstemannaförbund 1944-1949 Sveriges Vandringsrättareförening 1947-1949 Sveriges Yrkesmusikers Förbund 1985 Sveriges Överlärarförbund 1946-1965 Systembolagens Personalförening 1944-1954 Teckningslärarnas Riksförbund 1947-1949 Telegrafverkets Kvinnliga Kontorspersonals Förening 1950-1962 Televerkets Tjänstemannaförbund 1962-1969 Tjänstemannaförbundet för Hotell och Restauranger 1944-1962
Anm. Organisationerna anges med de namn som de hade vid anslutningen.
Bilaga 3
TCO-kommittéer
Kommitté Bildad Kommitté Bildad 1. Arboga 1946 2. Arvika 1949 3. Avesta 1955 4. Boden 1947 5. Bollnäs 1953 6. Borås 1948 7. Eksjö 1948 8. Enköping 1949 9. Eskilstuna 1945 10. Eslöv 1949 11. Falun 1944 12. Gällivare 1956 13. Gävle 1944 14. Göteborg 1945 15. Halmstad 1944 16. Hudiksvall 1949 17. Hälsingborg 1945 18. Härnösand 1949 19. Hässleholm 1948 20. Höganäs 1949 21. Jönköping 1944 22. Kalix 1964 23. Kalmar 1945 24. Karlshamn 1948 25. Karlskoga 1948 26. Karlskrona 1945 27. Karlstad 1945 28. Kiruna 1949 29. Kramfors 1964 30. Kristianstad 1945 31. Kristinehamn 1948 32. Köping 1947 33. Landskrona 1946 34. Lidköping 1953 35. Lindesberg 1949 36. Linköping 1944 37. Ljungby 1949 38. Ljusdal 1953 39. Ludvika 1950 40. Luleå 1945 41. Lund 1957 42. Malmö 1944 43. Mariestad 1949 44. Motala 1948 45. Norrköping 1945 46. Nyköping 1945 47. Nässjö 1948-56 48. Oskarshamn 1945-50 49. Piteå 1964 50. Ronneby 1948 51. Sandviken 1949 52. Skellefteå 1949 53. Skövde 1949 54. Sollefteå 1948 55. Stockholm 1944 56. Strängnäs 1950 57. Sundsvall 1946 58. Svedala 1949 59. Såtenäs 1950 60. Söderhamn 1949 61. Södertälje 1945 62. Trelleborg 1945 63. Trollhättan 1949 64. Uddevalla 1945 65. Umeå 1948 66. Uppsala 1944 67. Varberg 1948 68. Vetlanda 1950 69. Visby 1949 70. Vänersborg 1962 71. Värnamo 1953 72. Västervik 1947 73. Västerås 1945 74. Växjö 1945 75. Ystad 1947 76. Ängelholm 1946 77. Örebro 1946 78. Örnsköldsvik 1949 79. Östersund 1948
Diarie/dossierplan
A Dossierplan -1986
30 Organisationsfrågor 301 Kongressen 3010 Motioner 302 Representantskapet 303 Styrelsen 310 Konstitutions- och organisatoriska frågor 311 TCO:s stadgar, reglementen, uppgifter till styrelseberättelser m.m. 312 TCO-S, PTK(förhandlingsråd), specialföreningar 3121 KTK 3122 TCO-P 3124 PTK 3125 Rosetten 313 TCO-distrikten 3130 Korrespondens med TCO-distrikten 3131 Lokala tjänstemannastämmor 314 Gränsdragnings- och organisationsfrågor samt regler för medlemmar övergång mellan förbund 315 Kollektiv anslutning 316 Kommittéer 3160 Delegerade råd och kommittéer 3161 TCOs regionala och lokala verksamhet 317 Representation, medlemskap i offentliga myndigheter, institutioner m.m. 3171 Representation, medlemskap i ej offentliga institutioner m.m. 3172 Representation, medlemskap i bolagsstyrelser 318 Samarbete med förbund ej registrerade annorstädes. LO-TCO-kommittén samt liknande organ, AKN, utvecklingsråd. Förhållande till övriga topporganisationer 319 Jubileum, invigningar, TCO:s och förbundens historik 3191 Anföranden 320 Arbetslöshetsförsäkring, arbetsförmedling 322 Organisationsutredningar 329 Allmänt 330 Ekonomiska frågor 331 Bergendal, Foresta, fastigheter 332 Inventarier 333 TCO:s lokaler, hyresfrågor 334 Försäkringar 335 Medelplaceringar 336 Lån 338 Stipendier 339 Borgensringen, konfliktersättning 341 Medlemsavgifter till föreningar, bidrag 342 TCO:s budget och bokslut, verksamhets- och revisionsberättelser 359 Övriga ekonomiska frågor (fristående fonder) 360 Interna personalfrågor, TCO:s personal 361 Allmänna anställningsvillkor, tjänstereglementen, arbetsfördelning 362 Lönefrågor 363 Pensions- och andra försäkringar 365 Uppskov, militära 366 Företagsnämnder, förslagspristävlingar 367 Kontorsorganisation, registrering och arkivering 368 Kansliorganisation 369 Övriga frågor (funktionärsklubb, TOP, festkommitté) 3691 Semester, La Serra 3692 Tjänstledighet 3693 Anställning, ansökan
40 Korrespondens 401 Med föreningar 402 Med enskilda medlemmar, anslutning, organisationshemvist 404 Med TCO-förbunden, kongresser, möten 406 Rekommendationer, kongresser, möten 408 Övriga skrivelser
50 Förhandlingsverksamhet, Stridsåtgärder Allmänna anställningsvillkor, kallelse till förhandling, delegering av förhandling m.m. Allmänna stridsfonden Solidaritetsaktioner Blockad, varsel, strejk Lockout Medling 501 Förhandlingsrätt 510 Allmänna lönefrågor, privatanställda 5101 Allmänna lönefrågor, statsanställda 5102 Allmänna lönefrågor, kommunalanställda 5103 Förhandlingar rörande vuxenutbildning 5104 Avtalsfrågor, allmänna 520 Tjänsteförteckningsrevisioner (grupp och enskilda), uppsägningstid 521 A, B och C-listor 530 Pensionsfrågor 540 Sjukförsäkringsfrågor 545 Semester och tjänstledighet 550 Obefogade uppsägningar 553 Omplaceringsfrågor 554 Förtidspensionering 560 Arbetstidsfrågor 572 Traktaments- och reseersättningar 580 Övriga förhandlingsfrågor (information, samarbetsfrågor mellan arbetsmarknadens parter), checklön 581 Arbetsrätt 582 Arbetsdomstolen 583 Befattningsnomenklatur, arbetsvärdering
60 Allmän förbundsverksamhet Juridiska frågor och tolkningsfrågor 601 Arbetsmarknadsfrågor, anställningstrygghet 6012 Invandrarfrågor 605 Arbetarskyddsfrågor 606 Företagsdemokrati, arbetsmiljö 608 Rättegångar 609 Arbetstagares uppfinningar 610 Arbetsmarknadens kvinnofrågor, familjepolitik 615 Allmänna socialvårdsfrågor, socialförsäkring
70 Informations- och studieverksamhet Massmedia, uppgift angående kalendrar, rapporter från resor och möten, ersättning vid deltagande i kurser, lönsparande, kursanmälningar, förhyrning av kurslokaler m.m. Allmänt kurser, biblioteksfrågor, arkivfrågor 701 Förbundens kurser, veckokurser och veckoslutskurser Månadeskurser Speciella kurser Arbetsledarrådets kurser och konferenser Ingenjörsrådets kurser och konferenser Kontaktkurser och övriga kurser och konferenser, TCO:s 7010 Statsbidrag 702 TBV och TBV-kurser 704 Övriga kurser och konferenser (utom TCO) 705 Konferenser i arbetsmarknadsfrågor, kulturarbetarkonferenser, konferenser inkl. utbildningsdagarna 706 Medbestämmandeutbildning 710 Kampanjer, insamlingar 712 Konsumentupplysning 713 TCO-tidningen 714 Broschyrer och informationstryck 716 Pressinformation 717 Utställningar samt besök på TCO (studiebesök)
80 Utredningar och statistik, samt författningar och betänkanden 8001 Regionalpolitik 8002 Arbetsgivararvgifter, statistikutredningar 801 Remisser 802 Löneutredningar, lönestatistik, lönepolitik 8021 Löntagarfonder 804 Utbildningsfrågor, allmänt 8041 Förskolestadiet 8042 Grundskolan 8043 Gymnasiala stadiet Gymnasium, fackskola, yrkesskola 8044 Eftergymnasiala stadiet Universitet, högskola 8045 Vuxenutbildning (inkl. AMS-utbildning) 8046 Forskarutbildning och forskning 8047 Studiesociala frågor 8048 Praktikfrågor 8049 Studiestöd 80491 Elevkontaktverksamhet 805 Prisutveckling, konsumentpolitik, samhällsöversikt, jordbruk 807 Skatteutredningar, skattefrågor 808 Medlemsstruktur, länsfördelning, Tjänstemannakårens utveckling 809 Servicefrågor, servicesektor i Sverige 8901 Kulturutredningar, kulturpolitiska frågor 8902 Arbetsmiljöfrågor 8904 Bostadspolitik 8905 Multinationella frågor 8906 Energipolitik 8907 Datafrågor 8908 Försvarsfrågor 8909 Arbetsskadeförsäkring
90 Internationellt Allmänt 901 FFI (ICFTU) 902 Nordiskt samarbete, NFS 9021 Inbjudan till nordiska konferenser 903 EFTA, Trade Union 904 FN, UNESCO, ERO, övrigt internationellt samarbete, rapporter från internaionella konferenser och möten 9041 Inbjudan till internationella konferenser 9042 EFS 906 OECD, Europamarknaden, EEC 907 Hjälp till u-länderna, SIDA, fonden för internationellt fackligt samarbete 908 ILO
B Dossierplan 1987-
0 Organisation 000 Organisation, TCO centralt 001 Konstitutionella frågor, stadgar, organisationsfrågor 002 Kongress 003 Representantskap 004 Styrelse 005 Styrelsens beredningsorgan 010 Medlemsorganisationerna 011 Gränsdragningsfrågor 012 Kongress, representantskap (medlemsorganisationerna) 020 Distrikten 021 Ekonomi, personal 022 Verksamhet 030 Studerandeföreningar (formella frågor) 040 Kartellerna 041 KTK 042 PTK 043 TCO-S 044 TCO-P 050 Representation 051 Statlig sektor 052 Kommunal sektor 053 Enskild sektor 054 Inbjudan till konferenser, invigningar, årsmöten m.m. 055 Nordiska och utomnordiska organ (representation)
1 Administration, ekonomi, personal 100 Administration, kansli 101 Kansliorganisation, allmänt 102 Skyddsfrågor, skyddskommitté 103 HTF-klubben 104 Datafrågor 105 Registratur, arkiv, bibliotek 110 Ekonomi 111 Allmänt 112 Budget 113 Lån 114 Bidrag 115 Statsbidrag 116 Stipendier 117 Medelsplaceringar 118 Fastigheter, Bergendal och Foresta 119 Hyresfrågor, lokaler 120 Personal 121 Tjänster (anställningar, uppsägningar) (122 Personalakter) 123 Avtal 124 Pension 125 Försäkring
2 Arbete och samhällsekonomi 200 Samhällsekonomi 201 Internationell ekonomisk utveckling 202 svensk ekonomisk utveckling 203 Internationella frågor 204 Kapitalbildning 210 Närings- och regionalpolitik 220 Sysselsättningsfrågor 230 Arbetsmarknadspolitik 231 Arbetslöshetsfrågor, inkl. arbetslöshetsförsäkring 232 Arbetsmarknadsåtgärder 233 Arbetsförmedlingsfrågor 234 Arbetsmarknadsutbildning 235 Handikappfrågor 240 Invadrarfrågor 250 Jämställdhetsfrågor 260 Teknik- och energifrågor 270 Miljöfrågor (yttre miljön) 290 Övrigt under 2
3 Löner, skatter, priser 300 Löner 310 Skatter 320 Priser 330 Konsumentpolitik 340 Jordbrukspolitik 350 Försvarsfrågor 390 Övrigt under 3
4 Social och ekonomisk trygghet 400 Fördelningspolitik 410 Socialpolitik 410 Socialpolitik, socialtjänst 411 Socialförsäkringar, exkl. arbetslöshetsförsäkring 412 Familjepolitik och barnomsorg 413 Bostadspolitik 414 Hälso- och sjukvårdspolitik 490 Övrigt under 4
5 Villkor i arbetet' 500 Medbestämmande 510 Arbetsmiljö, inkl. anpassningsfrågor 520 Arbetsskadeärenden 530 Datafrågor 540 Arbetstidsfrågor 550 Fackligt socialt arbete 560 Arbetslivsforskning 570 Arbetsrättsliga frågor 590 Övrigt under 5
6 Utbildning och forskning 600 Utbildningsfrågor 601 Allmänt 602 Förskolan 603 Grundskolan 604 Gymnasieskolan 605 Högskolan 606 Vuxenutbildning 607 Skolledning 608 Samverkan skola-arbetsliv 609 övrigt under 600 610 Personalutbildning 620 Studiesociala frågor 630 Forskningspolitik 631 Allmänt 632 Forskningsinitiering 640 Kulturfrågor 690 Övrigt under 6
7 Internationell samverkan 700 Internationella frågor 710 Fackligt samarbete 711 Allmänt 712 Norden 713 Europa 714 Globalt 720 Multinationella företag 730 Fred och nedrustning 740 Biståndsfrågor 790 Övrigt under 7
8 Information och opinionsbildning 800 Information 801 Massmediakontakter 802 Informationsmaterial 803 Utställningar 804 Information till distrikten 809 Övrigt under 80 810 Skolinformation 820 Studerandekontakter 830 TCO-tidningen 850 Facklig utbildning 851 Allmänt 852 TCO:s fackliga utbildning 853 Förbundens fackliga utbildning 854 TBV 859 Övrigt under 85 890 Övrigt under 8
9 Övriga ärenden 900 Rättsfrågor
Andra arkivbildare med anknytning till TCO Irma Irlinger (arkivnr 744). Irma forskade om TCO och kvinnorna.
|