AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR, 552
SSR bildades 1958 till en följd av missnöjet bland socionomer som var splittrade på flera förbund, främst kommunaltjänsteförbundet och Statstjänstemannaförbundet, båda TCO-förbund. Med ett medlemsantal på 350 personer bildades det nya förbundet och begärde inträde i SACO. Antalet medlemmar växte snabbt och 1985 fanns det 20 000.
SSR är en facklig och ideell organisation för socionomer, personal- och förvaltnings- tjänstemän, samt studerande vid högskolorna sociala linjer, förvaltningslinjer och linjer för personal och arbetslivsfrågor. Drygt hälften av förbundets yrkesverksamma medlemmar arbetar med socialt behandlings- arbete (socialsekreterare, familjerådgivare etc.), den andra hälften arbetar med någon form av administrativa eller arbetsledande uppgifter.
Förbundet består av fyra riksföreningar, tjugoåtta distriktsföreningar och ett tiotal studerandeföreningar. Kansliet finns på Mariedalsvägen i Stadshagen i Stockholm. Det består av förhandlings- avdelning, en utrednings- och organisationsavdelning, en informationsavdelning samt en administrativ avdelning.
Arkivet är förtecknat efter det allmänna arkivschemat, men då förbundet endast har att rätta sig efter bokföringslagen är förteckningen helt anpassad efter förbundets interna önskemål och behov.
Arkivarie Sten Leander, 1995
Arkivet var vid överlämnandet till TAM-arkiv delvis ordnat och förtecknat. De delar av beståndet, som var oförtecknade, har huvudsakligen inarbetats i befintliga serier. Förtätningar har gjorts och en ny förteckning har upprättats.
Inga handlingar får t.v. lämnas ut annat än efter tillstånd. Kontakta vid behov förbundssekreterare Claes Färm, tfn. 08-617 44 57, mobil 0708-17 44 57, e-post c.farm@akademssr.se.
Till tidningen Socionomen finns en artikeldatabas där man kan söka efter artiklar som publicerats i tidningen. Databasen finns på tidningsredaktionen.
Komplettering av förteckningen
Under vintern 2008 har nyinkommet arkivmaterial ordnats och förteckningen har kompletterats. 26 hyllmeter har tillkommit. Den största delen av materialet var handlingar från Nämnden för socionomauktorisation, förhandlingsakter och Svensk Chefsförenings handlingar.
Socionomen - medlemstidskriften Under förteckningsarbetet har ändringar gjorts i de gamla serierna B2a (Socionomen) och B2b (SSR-tidningen). Tidningen Socionomen var från början SSRs medlemstidskrift. 1984 beslutade man att byta tidskriftens namn till "SSR-tidningen" eftersom många medlemmar inte kallades socionomer. Namnet "Socionomen" fanns kvar som tidskriftens andranamn under ca två år och försvann 1986. 1987 började SSR producera en helt ny tidning med namnet "Socionomen". Den nya tidningen var en facktidning för kvalificerat socialt arbete och heter fortfarande idag "Socionomen". I den gamla förteckningen låg den gamla och den nya Socionomen i samma serie. Eftersom detta är två olika tidningar, har den nya Socionomen flyttats till en egen serie och den gamla Socionomen ligger numera i samma serie som SSR-tidningen som idag heter Akademikern. Medlemstidskriften ligger under serie B2a och facktidningen Socionomen under serie B2b.
Förhandlingsärenden Alla handlingar som rör förhandlingsärenden har samlats under F2-serierna. T.o.m. 1990 består serierna huvudsakligen av förhandlingsprotokoll. Efter 1990 består serierna till stor del av medlemsärenden.
Per Olof Kristensons handlingar Per Olof Kristenson anställdes som förbundssekreterare 1975 och blev 1980 redaktör för medlemstidningen Socionomen. Hans handlingar utgör serie Ö3. Där finns bl.a. handlingar som rör samarbete (och konflikt) med Sveriges Socionomförbund, handlingar från yngreföreningen i Göteborg samt pressklipp och utredningar rörande två uppmärksammade fall (Alby 1985 och Gotsunda 1993) där socialkontor och socialarbetare kritiserades i massmedia.
Svensk Chefsförening Svensk Chefsförening är en intresseorganisation för chefer som bildades 1987 och har medlemmar inom alla sektorer på arbetsmarknaden. Svensk Chefsförening är en del av Akademikerförbundet SSRs verksamhet, men är en fristående juridisk person med egna stadgar för sin verksamhet.
Ändrade serier och volymer Förutom seriebytet Socionomen-medlemstidningen så har gamla serie A9 "Övriga protokoll" bytt seriesignum till A11 eftersom andra protokollserier har tillkommit.
|